Torsdagsmøde - om Maleren H.A. Brendekilde v. kunsthistoriker Anne Christiansen

Torsdag d. 17. marts 2022, kl. 10:00
Dalum Kirkes Anneks, Dalumvej 112b, 5250 Odense SV

I 1857 kom et af træskomager og husmand Anders Rasmussens ti børn til verden i Brændekilde. Det stod ikke skrevet i stjernerne, at lille Hans Andersen skulle blive en anerkendt maler, der høstede medaljer såvel herhjemme som internationalt.

Som barn fik Hans lov til at skære figurer i træ i farfarens træskomagerværksted. Efter konfirmationen tjente Hans i et par år på en gård, men fik så en læreplads hos en stenhugger- og billedskære i Odense. Her traf Hans den velhavende sæbefabrikantenke Cathinka Blumensaadt; hun havde øje for den unge mands evner, forstod og støttede hans ambitioner om at få en kunstnerisk uddannelse. Som nyudklækket svend blev han optaget på Kunstakademiet i København; han tog afgang i 1881.

Hans Andersen gjorde karriere – under navnet H.A. Brendekilde – i København, stiftede familie og vandt anerkendelse i udlandet, men et ægteskabeligt sidespring (med en søn til følge) fik ham i 1895 til at fortrække til Odense. Her modtog man ham vel, han blev medlem af Fyens Stifts Kunstforenings bestyrelse, fik bestillinger på portrætter af byens borgerskab og løste kunstneriske opgaver for Fyens Glasværk. Han malede en del landskabsbilleder blandt andet af Odense Å, og de gik som varmt brød.

I 1901 blev det hele Brendekilde for broget. Han forlod sin familie og bosatte sig i København. Da døtrene 17 år senere var fløjet fra reden, blev han skilt og giftede sig umiddelbart derefter med sin søns mor, som han gennem alle årene havde holdt kontakten til. De levede lykkeligt sammen i Jyllinge lige til han døde i 1942.

Tilmelding nødvendig på www.dalumkirke.dk

Kaffe koster 40 kr.