Julekoncert med Kantoriet

Søndag d. 11. december 2022, Kl. 15:00 til kl. 16:00
50 kr.

Vi glæder os til at åbne dørene til dette års julekoncert med vores eget dygtige Kantori. Pigerne har knoklet hele efteråret for at stable denne koncert på benene. De vil opføre Benjamin Brittens skønne juleværk ”A Ceremoy Of Carols”, som de sang udvalgte sange fra til højmessen 1. søndag i advent. Joost Schelling akkompagnerer på harpe og Marie Kristine Løkke står for den musikalske ledelse.

Entré 50 kr. (al overskud fra julekoncerten går ubeskåret til kirkens flygelopsparing!)

Om Benjamin Britten:

Benjamin Britten (1913-1976) var britisk komponist og en af sit hjemlands nok mest betydningsfulde komponister af sin generation. Allerede som 12-årig fik han sin første undervisning i komposition og som 17-årig modtog han et stipendium til The Royal College of Music i London, hvor han studerede både komposition og klaver.

Allerede inden 2. Verdenskrig brød ud i 1939 havde han opnået en vis international anerkendelse, og i samme år valgte han at emigrere fra Storbritannien til USA idet han var utilfreds med det politiske og kulturelle klima i sit hjemland. Han faldt dog aldrig rigtig til i USA og vendte i 1942 tilbage til England (det var på denne rejse hjem at han komponerede ”A Ceremony Of Carols”).

I krigsårene komponerede han operaen ”Peter Grimes”, som blev uropført umiddelbart efter krigens afslutning i 1945; og det var netop med operaer og anden vokalmusik, at han først og fremmest skulle gøre sig gældende. Flere partier, bl.a. Peter Grimes, skrev han i øvrigt til sin livsledsager, tenoren Peter Pears.

Benjamin Britten modtog i 1968 Léonie Sonnings Musikpris.

Om ”A Ceremony Of Carols”:

“A Ceremony Of Carols”, Op. 28 er skrevet af Benjamin Britten på en sørejse fra USA til England i 1942. Værket er et juleværk bestående af 11 sange som er skrevet delvist på engelsk og delvist på latin samt et interludium for solo harpe.

•                          Procession

•                          Wolcum Yole!

•                          There is no Rose

•                          That yongë child

•                          Balulalow

•                          As dew in Aprille

•                          This little Babe

•                          Interlude (for solo harpe)

•                          In Freezing Winter Night

•                          Spring Carol

•                          Deo Gracias

•                          Recession

Britten komponerede først musikken blot som en række af sange, bl.a. med tekster fra ”The English Galaxy of Shorter Poems” men satte dem senere sammen til et samlet værk ved at lade den gregorianske antifon ”Hodie Christus natus est” danne rammen om de øvrige satser som henholdsvis ”Procession” (indgang) og ”Recession” (udgang). Derudover tilføjede han et interludium for solo harpe i midten med motiver fra både ”Hodie Christus natus est” og ”Wolcum Yole” til at samle værket.

Værket er oprindeligt skrevet for trestemmigt pigekor (1. sopran, 2. sopran og alt), men allerede et år efter den første udgivelse i 1942, udkom der i 1943 en udgave for blandet kor (dvs. sopran, alt, tenor og bas).

Om Joost Schelling:

Harpenisten Joost Schelling er født i Holland men opvokset i Danmark. Som 18-årig blev han i 1973 optaget på Vestjysk Musikkonservatorium med harpe som hovedfag og Sonja Gislinge som lærer. Dennes harpeklasse afsluttede han med diplomeksamen i 1981. Han supplerede efterfølgende konservatorieuddannelsen med studieophold i England samt mesterkurser hos bl.a. David Watkins, Suzanna Mildonian, Susann McDonald og Phia Berghout.

Joost arbejder freelance som harpenist og er således travlt beskæftiget i de danske, norske og svenske symfoniorkestre. I årene fra 94 - 98 fungerede han som soloharpenist i Ålborg Symfoniorkester. Siden 2006 fungerende soloharpenist ved Århus Symfoniorkester. Der er sideløbende med arbejdet som orkestermusiker blevet tid til en lang række solokoncerter, kammermusik, koncerter med kor etc. I 2003 dannede han Den Jydske Harpetrio. Derudover har han i to årtier undervist i harpe ved musikskolen i Århus.

Joost Schellings omfangsrige repertoire omfatter store dele af den traditionelle originallitteratur for harpe fra omkring år 1500 og frem til vor egen tid hvor han jævnligt samarbejder med komponister om nye værker. Men også værker skrevet for lut, orgel eller klaver bearbejder han for sit eget instrument. Koncerterne er således altid varierede og præget af hans nuancerede og vidtfavnende spil.

Om harpen:

Harpen som soloinstrument høres desværre alt for sjældent på vore hjemlige koncertpodier. De fleste kender den fra symfoniorkestret, hvor den med sine små to meter knejser over alle de siddende musikere og er med til at forgylde orkesterklangen. Men hører man harpen solo opdager man et utroligt rigt klangunivers, der spænder fra det æteriske og næppe hørbare til dramatiske og voldsomme klange der nemt fylder et helt kirkerum. Den spanske guitarvirtuos Andrès Segovia har sagt om guitaren at “den er som et helt orkester” - det samme kan man sige om harpen.