Kristendom og naturvidenskab ved forsker Jens Olaf Pepke Pedersen, Institut for Rumforskning og rumteknologi.

Torsdag d. 3. november 2022, kl. 10:00

Naturvidenskaben har i kraft af blandt andre Kopernikus, Galilei og Darwin flyttet mennesket fra en plads i universets centrum og som slutmålet for livets udvikling. Under foredraget vil vi se på nogle af de store sammenstød mellem kristendom og naturvidenskab, som ofte bliver fremhævet af eftertiden, men som i samtiden ikke blev opfattet som større konflikter. Tværtimod fandt de fleste forskere inspiration i kristendommen, fordi der var en orden, man kunne afkode, og det var nærmest en kristen pligt at studere Guds skaberværk. Under den naturvidenskabelige revolution i 1500- og 1600-tallet var der et tæt samspil mellem naturvidenskab og den kristne tro, der var videnskabens egentlige motivation og legitimation. Naturvidenskaben blev således ikke udviklet som et modsvar til kristendommen, og for eksempel betragtede Tycho Brahe astronomien som et redskab til at udforske Guds love for himmelrummet. Da han for 450 år siden fandt sin nye stjerne i 1572, konkluderede han ikke, at der var noget galt med skabelsesberetningen, men noterede begejstret, at Gud stadig var i gang med sit skaberværk. Hvis man derfor på Brahes tid havde stillet kristendom og naturvidenskab op som to modsætninger, ville det ikke have givet mening for ham eller andre af datidens forskere.

Men hvordan er samspillet mellem kristendom og naturvidenskab i dag, og hvordan ser en naturvidenskabelig forsker selv på forholdet mellem tro og viden? Fører naturvidenskaben til ateisme, eller er der spørgsmål, som naturvidenskaben ikke kan svare på?

Aarrangementet er et samarbejde mellem Dalum Kirke og Dalum Bibliotek