Danmark på kanten af udslettelse v. forfatter og ph.d. i historie Lars Christensen, SDU Torsdagsmøde (ændret)

Torsdag d. 15. september 2022, kl. 10:00

De to korte, men intense krige mod Sverige 1657-60 kostede nær Danmark livet som selvstændig stat og førte til tabet af Skåne, Halland og Blekinge. Danmark blev besat og hærget, først af svenskerne, derefter af Danmarks allierede. I krigens kølvand fulgte epidemier. 25-30 pct. af befolkningen omkom på tre år. Krigene ruinerede Danmark og blev afsættet til enevældens indførelse i 1660.

Også Odense-området blev ramt af krigen, blandt andet var den svenske konge indlogeret på Dalum Kloster, og egnens beboere blev hårdt plaget af plyndringer og indkvarteringer. Foredraget inddrager den almindelige befolknings prøvelser under krigen.

Foredragsholderen bygger sit foredrag på den roste bog "Svenskekrigene 1657-60. Danmark på kanten af udslettelse.", som udkom på Kristeligt Dagblads Forlag i 2018.