Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Torsdagsmøde: Oldtidssagaerne – en række litterære perler Ved Annette Lassen, lektor v. den Arnamagnæanske Samling i København

Dato
Torsdag d. 24. september 2020, Kl. 10:00 til kl. 12:00
Sted
Dalum Kirke
Medvirkende
Annette Lassen
Pris
40 kr.

Oldtidssagaerne – en række litterære perler

Ved Annette Lassen, lektor v. den Arnamagnæanske Samling i København

Billetter koster 40 kr. (dækker gebyr/vand/chokolade).

Billetter skal købes på forhånd (ved fysisk fremmøde) på anneks-kontoret ved Dalum Kirke, Dalumvej 112b, 5250 Odense SV. Billetter kan ikke refunderes.

Salg af billetter: tirsdag kl.12-14 og fredag kl.12-14

Håndskrift oldtidssaga

Oldtidssagaerne var længe anset som en slags middelalderens kiosklitteratur og har derfor i senere tider levet en skyggetilværelse i forhold til islændingesagaerne, selvom de helt tilbage til Saxos Danmarkshistorie (ca. 1200) har spillet en stor rolle for dansk og nordisk historieskrivning. Her skrev islændingene hele Nordens gamle historie. Først i årene 2016-2019 er der udkommet en samlet udgave af oldtidssagaerne på dansk, selvom flere af dem har været oversat til ti forskellige sprog.

Oldtidssagaerne spænder fra ældgamle prøvende beretninger med mange kvad, skrevet for at bevare historien, til veloplagte historier og litterære perler om danske og nordiske sagnkonger og sagnhelte som Ragnar Lodbrog, Rolf Krake og Harald Hildetand. I disse sagaer møder vi skurke fra Jylland, voldelige møkonger, vise dronninger, bersærker, trolde, blåmænd, drager og (sexgale) dværge. Personerne tager onde midler i brug for at nå deres mål, grusomme mødre bruger magi og slår deres egne børn ihjel. Og hele denne fantastiske verden præsenteres i sagaernes tilbageholdte og lakoniske stil. Det er ikke uden grund, at Tolkien og forfatterne til Game of Thrones (George R.R. Martin) og Vikings (Michael Hirst) har øst flittigt af oldtidssagaerne til deres værker og underholdning. 

Baggrund: Oldtidssagaerne, bind 1-8, er udkommet på Gyldendal, 2016-19. Udgaven er redigeret af Annette Lassen, Den Arnamagnæanske Samling, Københavns Universitet, og illustreret med nye træsnit i farve af Peter Brandes. Sagaerne er oversat af Kim Lembek, Erik Skyum-Nielsen, Rolf Stavnem, Peter Springborg og Annette Lassen.

  Mødet er et samarbejde med Dalum Bibliotek