Koncert Ensemble Hermes

Søndag d. 16. maj 2021, Kl. 16:00 til kl. 18:00

Ny og Nordisk

Når nordisk sættes sammen med strygermusik, kan det skabe tanken om musik med en helt særlig lyd - et helt særligt lys. Det er takket være Grieg, Nielsen, Svendsen, Sibelius og mange andre, der i Norden i høj grad har brugt strygeorkestret som udtryksform for det nordiske sind og den nordiske natur.

Det er måske fordi vi i Norden ofte længes efter lyset og fordi strygerakkorder skaber en overflod af det allerklareste. Det gælder i Svendsens Romance, den nærmest destillerede lyd af sommeraften, som vil blive spillet med Romane Queyras som solist og naturligvis også i Griegs elskede Holberg-suite, der til lyden af lys også tilføjer den nordiske folkemusik.

Udover disse nordiske klassikere vil der blive spillet musik som er “ny og nordisk”, nemlig musik af to unge danske komponister, der har ladet sig inspirere af det nordiske og dermed skriver sig ind i den nordiske strygerklangs rige historie. Det drejer sig om Kristoffer Refer og Asger Buur.

Refers Andante for strygere har en episk, fortællende karakter, der formidles gennem et tonalt tonesprog.

Til at strukturere det fortællende element har Kristoffer, som kommer fra Odense, beskæftiget sig en del med H. C. Andersens eventyr og har her fundet noget af sin inspiration til værket. (Kristoffer har i øvrigt en særlig tilknytning til Dalum kirke, idet hans farfar, Knud Refer igennem en årrække på 40 år (fra 1957-1997) var organist i netop denne kirke!)

I Asger Buurs nye værk, Nordisk Nat, er det den nordiske natur der er omdrejningspunktet og titlen hentyder til den lange og mørke nordiske vinternat, der er genstand for så meget nordisk musik, kunst og litteratur. Den barske, objektive natur kontrasteres med subjektets ensomhed og melankoli, der især er til stede i nattetimerne - og i pandemier, kunne man fristes til at tilføje.

Arrangementet gennemføres med gavmild støtte fra Holstebro Kommune, Odense Kommune, William Demant Fonden og Dansk Tennis Fond.

Program:

E. Grieg (1843 – 1907): Holberg Suite, op. 40